ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

13 ΙΟΥΝΙΟΥ, 2014

ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και εξαιτίας της αδυναμίας αρκετών καταναλωτών να θερμανθούν ποιοτικά, λόγω των αυξημένων καταναλώσεων ενέργειας των συμβατικών συστημάτων που διαθέτουν, έχει προκύψει η ανάγκη αναζήτησης αποδοτικότερων μέσων θέρμανσης. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, πολύ γρήγορα οι αντλίες θερμότητας εξαιτίας του καινοτόμου της τεχνολογίας τους, αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας, ενώ δεν άργησαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τόσο των καταναλωτών όσο και τον επιστημόνων και να αναδειχθούν ως το πιο αποδοτικό αλλά και πιο οικονομικό σύστημα θέρμανσης.

Η αρχή λειτουργίας τους βασίζεται στη μεταφορά θερμότητας από το περιβάλλον στο κτήριο και αντίστροφα μέσω ενός ψυκτικού μέσου, με την κατανάλωση μικρής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας. Ιδιαίτερο πλεονέκτημά τους αποτελεί το γεγονός ότι μπορούν να λειτουργήσουν τόσο για θέρμανση όσο και για ψύξη αλλά και για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Η υπεροχή της τεχνολογίας επισφραγίστηκε με την πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Βασιζόμενοι σε επίσημες μετρήσεις, οι επιστήμονες μπορούν να αποδείξουν πλέον την υπεροχή των αντλιών θερμότητας σε εξοικονόμηση χρημάτων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία θέρμανσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η μείωση του κόστους κατά 60% σε σχέση με έναν συμβατικό λέβητα πετρελαίου.

Η επένδυση των χρημάτων του καταναλωτή πάνω στην εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας υποστηρίζεται από το πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ κατ’ οίκον’, δεδομένου ότι ως τεχνολογία ανήκει επίσημα στα συστήματα παραγωγής θερμότητας από ανανεώσιμες πηγές (Α.Π.Ε.).

Ωστόσο, η επίσκεψη ενός Ενεργειακού Επιθεωρητή κρίνεται απαραίτητη προκειμένου για την ορθή επιλογή της αντλίας θερμότητας που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις θερμικές απαιτήσεις του εκάστοτε κτηρίου.