ΠΑΡΚΑ ΤΣΕΠΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 2022

Τα "πάρκα τσέπης" μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένα οικόπεδα με σκουπίδια, αποτελούν μία επιτυχημένη διεθνή πρακτική (pocket parks) που υιοθέτησε πρόσφατα η πυκνοκατοικημένη Αθήνα, ως λύση και εργαλείο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσα στις γειτονιές.

Βασική λειτουργία τους είναι η μετατροπή ασχεδίαστων, μη λειτουργικών και προβληματικών τμημάτων γης σε ζωτικούς χώρους.

Στο εξωτερικό τα "πάρκα τσέπης" θεωρούνται εργαλεία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την καταπολέμηση της απομόνωσης που επικρατεί στις πυκνοκατοικημένες πόλεις και κυρίως για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτά τα πάρκα έρχονται σε μια συγκυρία που είναι χρήσιμα και ως μικρή διέξοδος μέσα στην πόλη στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και ως ένα πράσινο "λιθαράκι" κατά της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ άλλων φυτεύονται διαφόρων ειδών θάμνοι, χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμα υλικά κατά την κατασκευή, ενώ ο φωτισμός παράγεται από φωτοβολταϊκά.

Τρία από αυτά τα μικρά πάρκα βρίσκονται στην ‘Ανω Κυψέλη, στον Κολωνό και στο Παγκράτι. Τα πάρκα τσέπης υπάγονται στο πρόγραμμα "Υιοθέτησε την πόλη σου" του Δήμου Αθηναίων και πραγματοποιούνται με δωρεές από ιδιώτες κατά τα διεθνή πρότυπα.

 

Πηγή: ktirio.gr